Universiteit Leiden

nl en

Wat zijn de obstakels voor ambtenaren om maatwerk te leveren?

Eduard Schmidt, universitair docent bestuurskunde, praat bij Spraakmakers over de roep om maatwerk die steeds groter wordt, maar dat het veel ingewikkelder is dan het lijkt.

Veel ambtenaren voelen zich vaak onprettig bij alle regels die ze moeten volgen, of krijgen er zelfs buikpijn van, maar toch zit ze iets in de weg om maatwerk te leveren. Schmidt vertelt: 'Maatwerk is veel ingewikkelder dan het eigenlijk klinkt. Er zijn allerlei redenen om dat niet te doen, omdat je bijvoorbeeld als ambtenaar te maken kan hebben met een x aantal dossiers die je af moet hebben. Maatwerk kost dan extra tijd, en dan haal je je aantal niet. Het kan ook zijn dat je niet zeker bent of je maatwerk mag toepassen, of dat je daar voor teruggefloten wordt.' Schmidt probeert met zijn onderzoek te kijken naar wat de voorwaarden zijn voor mensen bij overheidsorganisaties om wel maatwerk te leveren. 

Psychologische veiligheid speelt hierin een grote rol, vertelt Schmidt. Het is een begrip dat gebruikt wordt om de vrijheid aan te duiden die medewerkers voelen om buiten de lijntjes te kunnen kleuren en te experimenteren. Psychologische veiligheid heeft een positieve invloed op maatwerk. Het is echter nog niet zo makkelijk om psychologische veiligheid te waarborgen, legt Schmidt uit: 'Het vraagt van leidinggevenden om meer ruimte te geven, waardoor zij ook kwetsbaarder worden voor kritiek van hogerop als er bijvoorbeeld maatwerk is geleverd waar dat niet de bedoeling was.' 

Luister het hele fragment op de website van NPO Radio 1 (vanaf 01:39:21). 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.