Universiteit Leiden

nl en

Nederlandse parlementariërs betrokken bij Russische beïnvloedingsoperatie

Uit beperkte beschikbare informatie van de Tsjechische inlichtingendienst, blijkt dat politici uit diverse Europese landen, waaronder Nederland betrokken zijn bij een omkoopschandaal door Rusland. Wim Voermans, hoogleraar Staatsrecht, spreekt hierover in het NRC.

Rusland probeert de Europese verkiezingen in het Europees Parlement te beïnvloeden door geld aan politici te verstrekken, bericht het NRC. Dit zou ook plaatsvinden in nationale parlementen. Forum voor Democratie is onderwerp van geruchten, sinds het nieuws over de omkoping naar buiten is gekomen. De Tsjechische Voice of Europe zou de betalingen hebben gedaan.

Commissie Stiekem

Staatsrechtgeleerden Voermans en Broeksteeg achten de kans klein dat het Kabinet de informatie afkomstig van de Tsjechische inlichtingendienst zal delen. Het kabinet zal zich beroepen op ‘Staatsgeheime informatie.’  Wel zou de AIVD via de Commissie Stiekem de fractievoorzitters vertrouwelijk kunnen informeren over het onderzoek. Deze gedeelde informatie moet echter binnenskamers blijven en mogen Kamerleden niets mee doen, meldt Voermans.

Ambtsmisdrijf

Voermans en Broeksteeg bestempelen de omkoping als een mogelijk ambtsmisdrijf, met eventuele vervolging voor de betrokken politici. Vervolging zou in dit geval alleen door de regering of de Tweede Kamer, via een klachtenprocedure naar de Hoge Raad kunnen worden ingezet en dus niet via het OM.

Catch-22

Voermans spreekt van een catch-22: ‘de regering die de informatie heeft, kan ze niet delen, en de Tweede Kamer kan iets doen, maar heeft de informatie niet.’ Een parlementaire aanklacht en in te stellen onderzoekscommissie zouden – onder bepaalde voorwaarden - de vervolgstappen kunnen worden.

Foto: Kristina Flour via Unsplash

Meer weten?

Lees het volledige NRC-artikel (€)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.