Universiteit Leiden

nl en

Maurits Berger in NRC: ‘Voor- en nadelen aan boycot Israëlische universiteiten’

Aan Nederlandse universiteiten klinkt steeds harder de roep om Israëlische universiteiten te boycotten. Hoogleraar Maurits Berger ziet voors en tegens voor zo’n boycot.

Zo erkent Berger dat academici niet altijd een neutrale positie innemen. ‘Steeds meer informatie komt boven dat veel Israëlische universiteiten en academici betrokken zijn bij, of bijdragen aan, de bezetting van Palestijnse gebieden en de bijbehorende misstanden.’

Tegelijkertijd blijft hij een meerwaarde zien van contact met Israëlische studenten en medewerkers. ‘Sinds drie maanden begeleid ik een klein groepje studenten, onder wie Israëliërs en Palestijnen, met wie we op gestructureerde en academische wijze spreken over de bouwstenen van een mogelijke vrede. Het is een van de weinige plekken in de wereld waar zij elkaar ontmoeten en met elkaar spreken. Wie weet zitten er de toekomstige vredestichters bij. Moet ik die studenten dan maar naar huis sturen?’

Meer weten?

Lees het volledige artikel op de website van NRC (€).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.