Universiteit Leiden

nl en

Is Nederland schuldig aan het vluchtelingenleed op Griekse eilanden?

Drie ngo's stellen de Nederlandse staat aansprakelijk voor het actief bijdragen aan het leed van vluchtelingen op de Griekse eilanden. Het leed is het gevolg van het feit dat Nederland instemde met de EU-Turkijedeal, zeggen de organisaties in Trouw.

Nederland laboratorium voor rechtszaken ngo's

Joris Larik, universitair docent Europees en internationaal recht, zegt in Trouw dat 'het moeilijk te zeggen in hoeverre de zaak kans van slagen heeft'. In Nederland vinden belangenorganisaties steeds vaker de weg naar de rechter. In februari kregen Oxfam Novib, Vredesbeweging Pax en The Rights Forum het voor elkaar dat Nederland de levering van F-35 onderdelen aan Israël moest staken. Larik noemt 'Nederland een soort laboratorium voor rechtszaken van ngo’s'. Binnen Europa is Nederland volgens hem de plek om zo'n procedure te proberen. 

Wat houdt de EU-Turkije deal precies in?

In 2016 sloten de EU en Turkije een overeenkomst met als doel het terugdringen van het aantal vluchtelingen dat naar Europa komt. Op grond van de afspraken nam Turkije maatregelen, zodat vluchtelingen die in Griekenland (Europa) aankwamen, teruggestuurd werden naar Turkije (buiten Europa). In ruil daarvoor trok de EU miljarden euro's uit om vluchtelingen die in Turkije verblijven, te ondersteunen en Turkse burgers zouden visumvrij naar Europa kunnen reizen.

Overvloedig bewijs gevaar voor mensenrechten

Trouw bericht dat de eisers, Amnesty International, Defence for Children en Stichting Blootvluchteling, menen dat er ten tijde van de EU-Turkijedeal al 'overvloedig bewijs' ‘was dat de deal een gevaar voor de mensenrechten zou vormen'. De vluchtelingen verbleven in onveilige kampen met zeer slechte leefomstandigheden. De kampen konden kwetsbare mensen en kinderen niet de juiste bescherming te bieden. Kortom, Nederland had beter moeten weten, vinden de organisaties. 

Meer weten?

Lees het volledige Trouw-artikel (€)

Foto bovenaan Lars Dunker via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.