Universiteit Leiden

nl en

Gelden er gedragscodes voor ambtenaren in privétijd?

Emigreren naar Rusland leeft onder een groep Nederlanders blijkt uit onderzoek van BN DeStem. Bijeenkomsten vinden plaats om geïnteresseerden te informeren hoe emigratie te realiseren. Is het aanvaardbaar wanneer ambtenaren hierbij betrokken zijn, ook al vindt de activiteit in privétijd plaats?

De uit Belarus afkomstige Skepko, woonachtig in Nederland en burgerlid namens Forum voor Democratie in de provincie Flevoland, adviseert belangstellenden tijdens deze bijeenkomsten. Ook de wethouder van Financiën, Walters uit Hilversum bezocht een bijeenkomst, bericht BN DeStem.

Geerten Boogaard, hoogleraar decentrale overheden zegt hierover: Tot het moment dat wij zelf in oorlog met Rusland komen, is het geen schending van het recht of van de gedragscode om mensen te helpen met emigratie naar Rusland of Belarus.’ In een democratie kan en mag je immers een fascinatie voor een bepaald regime hebben. Het wordt een ander verhaal wanneer er gerecruteerd zou worden voor het Russische leger, aldus Boogaard in BN DeStem.

Meer weten?

Lees het volledige BN DeStem artikel (

Foto: Jonas Von Werne via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.