Universiteit Leiden

nl en

De formatie: hoe gaat het 'vierkante rondje' opgelost worden?

Formateur Putters doet in zijn verslag een voorstel tot een programkabinet met een akkoord op hoofdlijnen. De vier partijen hebben over deze vorm overeenstemming bereikt, waarmee Putters' missie lijkt te zijn geslaagd. Wim Voermans, hoogleraar Staatsrecht, praat over dit onderwerp bij NPO-radio1.

Opener vorm van samenwerking

De verwarrende term extraparlementair kabinet is in het verslag vervangen door een programkabinet. Dit programkabinet is gestoeld op een hoofdlijnenakkoord, een regeerprogramma en een lossere binding met de Tweede Kamer. Politici willen een andere vorm van samenwerking tussen het Kabinet en de Tweede Kamer. ‘Nadeel hiervan is dat er geen grote compromissen worden gesloten en per week moet worden gekeken wat er langskomt’, zegt Voermans bij de NPO.

Gedetailleerde afspraken

Het verslag hinkt op het punt van hoofdlijnen op twee gedachten, volgens Voermans. Gedetailleerde afspraken zijn nodig voor grote dossiers als, migratie, klimaat, boeren, woningmarkt en stikstof. ‘Hoe gaat het vierkante rondje opgelost worden, wel algemeen maar toch goede afspraken?’ Op dergelijke grote dossiers zijn precieze afspraken bittere noodzaak, aldus Voermans.

Drie wensen uit het verslag

  • Andere politieke binding van ministers, kabinet en fracties onderling
  • Andere programmatische binding
  • Andere personele binding van ministers

Aan punt één is inmiddels gehoor gegeven. De vier kopstukken blijven in de Tweede Kamer zitten, een lossere binding met de Tweede Kamer en Wilders geen premier.

Wie krijgt de leiding?

Voermans: Er ligt een gedegen onderzoeksverslag met een 'paar vondsten, grote positiviteit en optimisme.’ Voorwaarde is echter dat er vertrouwen en politieke wil nodig is om dit een kans van slagen te geven. De fase van inhoud lijkt nu aangebroken, die wel wordt overschaduwd door de vraag wie straks de nieuwe premier wordt? Dit zal nog een lastige discussie worden.

Meer weten?

Beluister het NPO-radio 1 fragment

Ook sprak Voermans in een uitzending van NPO-Op1 over dit onderwerp

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.