Universiteit Leiden

nl en

Verbod op religieuze uitingen door boa’s ‘vooralsnog’ niet mogelijk

Steeds meer grote gemeenten, waaronder Amsterdam, staan het gebruik van religieuze uitingen, zoals een keppeltje of hoofddoek door boa’s (Buitengewoon Opsporingsambtenaar) toe. Yesilgöz en Wilders willen voor de boa’s juist het tegenovergestelde, namelijk een landelijk verbod op deze religieuze uitingen. Wim Voermans, hoogleraar Staatsrecht, werpt in Nieuwsuur zijn licht over de kwestie.

Gemeenten bevoegd

Voermans zegt in de uitzending dat een verbod hierop niet mogelijk is. Er is namelijk geen landelijke richtlijn die dit voor boa's verbiedt. De gemeenten zijn bevoegd en mogen het om die reden zelf bepalen, zegt Voermans. In een viertal gemeenten gebeurt dit volgens Nieuwsuur, inmiddels ook.

Neutraliteit versus diversiteit

De woordvoerder van de BOA-vakbond, zegt in Nieuwsuur, ‘dat boa’s op voorhand neutraliteit moeten uitstralen.’ De mening van fractievoorzitter Denk Amsterdam, staat hier echter haaks op. Hij is van mening dat de mogelijkheid er wel moet zijn en ‘de gemeente Amsterdam bij uitstek een afspiegeling moet zijn van al die gemeenschappen’, stelt hij in de uitzending.

Wetswijziging

Een algeheel landelijk verbod, is volgens Voermans alleen mogelijk, wanneer de wet hierop wordt aangepast. Het Wetboek van Strafrechtvordering, bevat al kledingvoorschriften voor politie-ambtenaren, nl. ‘een neutrale uitstraling zonder allerlei blijken van godsdienst’, maar voor boa’s geldt deze restrictie niet, aldus Voermans.

Meer weten?

Bekijk het item in de Nieuwsuur-uitzending (vanaf 16.15 min.)

Ook gemeente Groningen schrapt het verbod. Lees hier het volledige artikel in het Dagblad van het Noorden (€) van 6 maart 2024.

Yesilgöz wil einde maken aan discussie middels een ministeriële regeling. Voermans vraagt zich af of dit een kans van slagen heeft. Lees hier het volledige artikel in Trouw (€) van 8 maart 2024.

Foto: Hannah Skelly via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.