Universiteit Leiden

nl en

Remco Breuker in NRC over de ‘historische Koerswijziging van Noord-Korea’

In een toespraak die Kim Jong-un vorige maand hield, sprak hij over Zuid-Korea als ‘vijandig’ en acht hij een hereniging onmogelijk. Hoogleraar Remco Breuker lichtte deze politieke ontwikkeling toe voor NRC.

Remco Breuker noemt het opmerkelijk. Decennia lang had Noord-Korea namelijk het doel om een ‘vreedzame hereniging’ met Zuid-Korea te bewerkstelligen. Kim laat nu ook de Noord-Koreaanse grondwet aanpassen zodat het buurland als ‘vijand nummer één’ omschreven zal worden.

De koerswijziging is dan ook een historische breuk, zegt Breuker, die het nieuws niet los kan zien van ‘de hele geopolitieke situatie van het moment’, en de plek van Noord-Korea daarin. Breuker durft niet te zeggen welke kant het op zal gaan: ‘Ik hoop dat het met een sisser afloopt, en dat het beheersbaar blijft.’

Meer weten?

Lees hier het hele artikel.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.