Universiteit Leiden

nl en

Kan een premier zomaar weggaan tijdens zijn nog demissionaire status?

De kansen voor Rutte om secretaris-generaal van de NAVO te worden lijken alleen maar toe te nemen. Zeker nu de VS en de meeste westerse landen steun hebben betuigd. Wim Voermans, hoogleraar Staats- en bestuursrecht, spreekt over wie op deze positie te benoemen in WNL Op Zondag.

Nieuwe situatie

Het demissionair kabinet kent vele vroege afhakers, waarvan de posities telkens opnieuw vervuld moeten worden. Hetzelfde geldt mogelijkerwijs voor de functie van premier Rutte. Voermans zegt in de uitzending van WNL dat het opnieuw benoemen van een premier een situatie is die zich nog niet eerder in de politiek heeft voorgedaan. Hier ligt geen draaiboek voor klaar.

VVD-huize

Het is de taak van de ministerraad om een voordracht aan de koning te doen. ‘Het lijkt mij een logische stap dat iemand van VVD-huize de functie zal vervullen. De premier is het gezicht van het Kabinet. Met de destijds afgelegde regeringsverklaring is als vervanger een actieve VVD-politicus een must’, aldus Voermans. In Den Haag wijst iedereen inmiddels naar Yeşilgöz als een beoogde opvolger.

Meer weten?

Beluister de WNL Op Zondag uitzending (vanaf 3.44 min)

Foto: Hunters Race via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.