Universiteit Leiden

nl en

Het klimaatprobleem aanpakken? Dat moet volgens deze wetenschappers juist mét de fossiele industrie

Wel of niet de banden verbreken met de fossiele industrie. Na veel discussie adviseerde de Universiteitsraad kortgeleden om voor de eerste optie te gaan. Daar zijn hoogleraren Marc Koper, Sense Jan van der Molen en wiskunde-student Victor van der Horst het niet mee eens, schrijven ze aan het NRC. ‘De energietransitie is zo complex en grootschalig, dat werkelijk alle partijen mee moeten doen om haar te versnellen. Ook de brandstofbedrijven.’

Wetenschappelijke ideeën en technologie kunnen volgens de bèta’s pas verschil maken als we ook kunnen opschalen. ‘Dat wil zeggen, overgaan tot massaproductie,’ schrijven ze. ‘Alleen de brandstofindustrie heeft de expertise, de kennis en het kapitaal om de benodigde grote fabrieken te bouwen, bijvoorbeeld voor waterstof.’ Samenwerking is dus een must, maar uiteraard wel volgens duidelijke richtlijnen en regels, stellen ze. ‘Zoals een verbod op greenwashing.’

Lees de rest van het opiniestuk in het NRC (€) – Als we het klimaatprobleem écht willen aanpakken, dan kan de wetenschap niet zonder fossiele bedrijven.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.