Universiteit Leiden

nl en

Formatie geklapt, hoe nu verder?

Omtzigt trekt zich terug uit de formatiegesprekken. De overheidsfinanciën vormen een splijtzwam, met name het achterhouden van de financiële stukken door formateur Plasterk, waarmee het vertrouwen lijkt te zijn gebroken. Wim Voermans, hoogleraar Staatsrecht, hierover aan het woord in NPO-Op1.

Is een doorstart mogelijk?

De kiezer heeft overduidelijk voor een rechtse coalitie gestemd. Met de stukgelopen formatiegesprekken, lijken de kansen op een meerderheidskabinet te zijn verdampt. Onduidelijk is of dit een echte of tijdelijke breuk is. Voermans spreekt van ‘een onhandige klem.’ Dit doet zich vaker voor, dit is een polderritme. ‘Tijd is in deze een belangrijke factor, die de wonden uiteindelijk heelt.’ Eerdere formatierondes hebben bovendien aangetoond, dat de hoofdrolspelers daarna weer in staat bleken verder te kunnen.

Extra parlementair kabinet

Omtzigt heeft van meet af aan uitgesproken een duidelijke voorkeur voor een extra parlementair zakenkabinet te hebben. Een route, waarvan Voermans zegt dat deze mogelijkheid nog steeds aanwezig is. Voermans benadrukt dat buiten de Kamer formeren niet zonder risico is. Een weinig succesvol voorbeeld hiervan is, het extra parlementair kabinet Colijn-V, die destijds 'volledig buiten de Kamer werd geformeerd en na 3 dagen, via een motie werd afgeserveerd’.

Meer weten?

Foto: Hansjörg Keller via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.