Universiteit Leiden

nl en

De definitie van een extraparlementair kabinet lijkt zoek in politiek Den Haag

Na het onlangs gehouden formatiedebat, lijkt een eenduidige definitie van een extraparlementair kabinet zoek. Wim Voermans, hoogleraar Staatsrecht, hierover aan het woord in Magazine Vrij Nederland (VN) en NU-nl.

Twee smaken

Nota bene de variant van een extraparlementair kabinet, waarover Omtzigt bereid is verder te onderhandelen, levert bij de Kamerleden de nodige onduidelijkheid op. Het spreekwoord 'zoveel hoofden zoveel zinnen' lijkt op de situatie van toepassing.
Voermans vindt het verstandiger de term extraparlementair kabinet helemaal niet te gebruiken, de term veroorzaakt nl. de nodige verwarring, zegt hij tegen NU-nl.

Hij geeft een toelichting op de twee varianten: ‘Je kunt gedogen via het meetekenen van een gedoogakkoord, maar geen ministers leveren zoals de PVV deed in Rutte I in 2010. Of niets tekenen en alleen ministers leveren, zoals bij Den Uyl I.’ Meer dan deze twee smaken zijn er niet. 

Situatie nu andersom

VN: Een gedoogconstructie blijft riskant. Deelname aan een PVV-kabinet, in welke poldervorm dan ook, kan leiden tot interne conflicten binnen de partij en maakt dat de partij zich minder kan identificeren met de regering.

Wilders wilde zelf in 2010 niet met de VVD en het CDA in een kabinet zitten. Nu doet de situatie zich andersom voor en willen mogelijke partners dat niet met hem.

Meer weten?

Lees het volledige VN-artikel en

het volledige NU-artikel

Foto: Marianne Bos via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.