Universiteit Leiden

nl en

Politiek wist niets van Nederlandse betrokkenheid bij sabotage kernprogramma Iran

Een AIVD-spion plantte in 2007 een destructief computervirus in een Iraans nucleair complex. Door de inzet van dit cyberwapen liep het Iraanse kernprogramma vertraging op. De AIVD hield de cruciale rol van de Nederlander geheim voor het parlement, blijkt uit onthullingen van de Volkskrant.

Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht, zegt tegen de NOS de gang van zaken ‘zeer kwalijk’ te vinden. Over het achterhouden van informatie aan het parlement zegt hij: ‘Dat kan echt niet. Je hebt een spion aangesteld, die daar op een geheime missie is waar niemand iets van weet. En die missie kan ons rechtstreeks in conflict brengen met Iran. Het parlement moet toch op de hoofdlijnen kunnen sturen wat daar gebeurt.’

Voermans wijst op het bestaan van de ‘Commissie Stiekem’, een speciale commissie aan wie inlichtingendiensten informatie over belangrijke acties moeten delen, zodat het parlement controle over de diensten houdt. Deze commissie zou in het geval van de sabotageactie in Iran niet zijn geïnformeerd.

Meer informatie?

Je leest het hele artikel hier. Lees ook het onderzoeksartikel van de Volkskrant (€), waarop de NOS haar nieuwsbericht baseerde. In de documentaire ‘Niemand die het ziet’ zie je hoe journalist Huib Modderkolk van de Volkskrant tot zijn verhaal kwam.

Foto bovenaan het artikel: Sergiu Nista via Unsplash.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.