Universiteit Leiden

nl en

Is handreiking Wilders in het formatieproces voldoende?

Het formatieproces is vorige week in Hilversum voortgezet. Geert Wilders belooft drie omstreden initiatiefvoorstellen in te trekken om de coalitiepartners tegemoet te komen. In hoeverre is dat genoeg om Omtzigt te overreden? Wim Voermans, hoogleraar Staats- en bestuursrecht, spreekt hierover in Op1.

Voermans heeft in november 2023 een staatsrechtelijke doorrekening van het PVV verkiezingsprogramma gemaakt, waaruit blijkt dat twintig van de bijna honderd programmapunten botsen met de Grondwet of internationale verdragen. Voermans: 'Het gaat echt wel om principiële ideeën van de PVV. Zoals over de islam, strenger straffen en een dubbele nationaliteit.'

De drie door Wilders ingetrokken initiatiefvoorstellen, betreffen o.a. het verbod op de Koran en moskeebezoek.

Voermans spreekt van een ‘mooi begin,’ maar meldt dat er met deze drie intrekkingen, nog zo'n negen wetsvoorstellen op de plan blijven liggen die ook in strijd zijn met de grondwet. Bijvoorbeeld het verbod op een dubbele nationaliteit, het boerkaverbod en het verlagen van de leefdtijd in het jeugdstrafrecht. Voermans: 'Kinderen van tien jaar naar het jeugdstrafrecht. De Raad van State heeft hier al over gezegd dat dit niet kan. We hebben ook verdragen erover.'

Voermans betwijfelt of de door Wilders gedane handreiking voor Omtzigt voldoende is.

Meer weten?

Lees het artikel en beluister de Op1 uitzending

Foto: Alireza Parpaei via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.