Universiteit Leiden

nl en

Remco Breuker in NOS over ‘de winst van Noord-Korea’

Noord-Korea lijkt steeds meer wapens te leveren aan Rusland. Ook wordt het land inmiddels in verband gebracht met de oorlog tussen Israël en Hamas. Hoogleraar Remco Breuker duidde dit bij NOS.

Hamas gebruikte bij de terreuraanvallen op 7 oktober waarschijnlijk Noord-Koreaanse wapens. Voor Breuker is dit geen verrassing, zo heeft het land vele wapens verkocht in het Midden-Oosten: 'De banden tussen Noord-Korea en bijvoorbeeld Hezbollah zijn heel hecht.'

Ook de oorlog in Oekraïne is winstgevend voor Noord-Korea. Zowel Rusland als Noord-Korea ondervinden hevige sancties en hebben sinds kort de banden aangehaald. Een win-winsituatie. 'Voor Noord-Korea is dit de perfecte samenwerking', zegt Breuker. Rusland kan Noord-Korea grondstoffen bieden waar het om verlegen zit en Noord-Korea geeft er wapens voor terug.

Meer weten?

Het hele artikel met Remco Breuker lees je hier.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.