Universiteit Leiden

nl en

Een minderheidskabinet: wat is dat nu precies?

Het formeren van een meerderheidskabinet na de aanstaande verkiezingen baart momenteel al zorgen, blijkt uit onderzoek van EenVandaag. In hoeverre vormt een minderheidskabinet een reële optie? Wim Voermans, hoogleraar Staatsrecht spreekt hierover in EenVandaag.

Steun oppositie nodig

Een minderheidskabinet is een kabinet dat niet over voldoende zetels in de Tweede Kamer beschikt. Voor zo'n kabinet is het moeilijker wetsvoorstellen door te voeren en is steun van de oppositie nodig. Een dergelijk kabinet zou een mogelijkheid kunnen vormen binnen de huidige politieke versnippering in de Tweede Kamer.

‘Het is niet meer van deze tijd,’ zegt Voermans. In de 19e en 20e eeuw kwam een minderheidskabinet een aantal keer voor, maar voor het laatst in 1939. Wat sinds de Tweede Wereldoorlog wel is gebeurd, is dat een kabinet bij de start wel een meerderheid had, maar later niet meer. Dit gebeurde als een partij of persoon die Kamer verliet, waardoor alsnog een minderheidskabinet ontstond. Deze situatie deed zich verschillende keren voor in de kabinetten Balkenende-III, Zijlstra en Biesheuvel, aldus Voermans.

Vertraagde besluitvorming

In 2010 kwam met gedoogsteun van de PVV Kabinet Rutte-I aan de macht. Een oppositiepartij helpt dan technisch gezien het kabinet. Voermans vindt een ‘minderheidskabinet een zwaktebod.’ Voor elk voorstel moet er steeds steun bij de oppositie worden gezocht om een meerderheid te behalen. Deze vertraagde besluitvorming vormt voor Voermans het belangrijkste argument tegen een minderheidskabinet.

Meer weten?

Lees het volledige EenVandaag artikel

Fotograaf: Hansjörg Keller via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.