Universiteit Leiden

nl en

Bestaanszekerheid: het nieuwe Haagse modewoord

Bestaanszekerheid is het woord van het moment en vormt het toverwoord in de huidige verkiezingscampagne. Ook de koning nam het woord tijdens de Troonrede op Prinsjesdag in de mond.

‘Staatsman Thorbecke zei in 1844: „Wanneer met toenemenden rijkdom aan den eenen, armoede aan den anderen kant zich uitbreidt; wanneer de rijke nog rijker, hij die weinig heeft nog armer moet worden; wat is de wetgeving, die allen Staatsburgerschap aanbiedt onder eene door weinigen bereikbare voorwaarde, wat is die wetgeving, tenzij ironie?"’

'Krachtige woorden van de politicus die in 1848 aan de wieg stond van de Nederlandse Grondwet. "Zonder bestaanszekerheid zijn de andere rechten van burgers eigenlijk een lachertje." Wim Voermans, hoogleraar Staatsrecht in Leiden, citeert Thorbecke in zijn dit voorjaar verschenen boek Onze constitutie, waarin hij de wording en werking van de Grondwet uiteen zet.'

‘Nadat Pieter Omtzigt het onderwerp bestaanszekerheid op de kaart zette, haastten politici zich de afgelopen tijd om het belang van dit thema te benadrukken. Het lijkt ook het centrale onderwerp van de Algemene Politieke Beschouwingen te worden. Daarmee herontdekt Den Haag artikel 20 van de Grondwet, waarin staat dat bestaanszekerheid" voorwerp van zorg der overheid is."’

Meer weten?


Lees het volledige NRC-artikel

Foto:  Maria Lin Kim via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.