Universiteit Leiden

nl en

Kennisachterstand door groot aantal vertrekkende Kamerleden

Met de exodus aan vertrekkende parlementariërs, die deze zomer in een stroomversnelling lijkt te zijn gekomen, zal het verlies aan ervaring na de verkiezingen in het parlement groot zijn. Dit baart Wim van De Camp, oud CDA-Kamerlid en Wim Voermans, hoogleraar Staatsrecht in Leiden, zorgen.

Van de Camp, die 23 jaar ervaring in de Kamer had, gold binnen CDA als mentor van nieuwe parlementariërs, zegt de Volkskrant. Met het ‘klasje van Wim’ vond destijds kennisoverdracht naar de nieuwe Kamerleden plaats. Van de Camp is van mening dat na de aanstaande verkiezingen eenzelfde rol voor de doorgewinterde Kamerleden kan zijn weggelegd.

‘Het Kamerlidmaatschap is een ambacht dat je moet leren en is geen sinecure,’ benadrukt ook Wim Voermans. 'Als Kamerlid ben je in de eerste plaats wetgever. Je moet je bezighouden met amendementen. Soms komen er in een vergadering wel honderd voorbij. Daar word je helemaal tureluurs van. Als Kamerlid kun je ook echt fouten maken. Je kunt te laat zijn, verkeerd stemmen. Er is eens berekend dat je zeker drie jaar nodig hebt om het in de vingers te krijgen.'

'Er is eens berekend dat je zeker drie jaar nodig hebt om het in de vingers te krijgen.'

Het begrotingsdebat van september vorig jaar liet volgens Voermans goed zien dat een relatief onervaren Kamer dan tekortschiet. 'Een ander sluimerend probleem is dat de snelle wisseling van Kamerleden een onbalans in het parlement veroorzaakt. Mensen die blijven zitten hebben een steeds groter voordeel ten opzichte van de nieuwkomers en maakt dat een partij relatief meer invloed kan hebben dan een andere,’ aldus Voermans in de Volkskrant (€).

Foto bovenaan het artikel door Marjoline Delahaye via Unsplash. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.