Universiteit Leiden

nl en

Discriminatie bij toedeling volkstuinen in volkstuincomplex in Helmond

Voorzitter Henraath van een volkstuincomplex in Helmond is in opspraak en wordt een autoritaire, dictatoriale houding verweten. Het huishoudelijk reglement van het volkstuincomplex bevat een omstreden regel dat maximaal vijf huurders per nationaliteit worden toegestaan.

Volgens de tuinders is de afgekondigde maatregel, die overigens niet geldt voor autochtone Nederlanders, moreel en juridisch onaanvaardbaar. Ook de gemeente Helmond vindt dit reglement absoluut onacceptabel.

‘Je kunt het ongelijke behandeling noemen.' 

Die kritiek is ook wel logisch volgens Peter Rodrigues, hoogleraar Immigratierecht aan de Universiteit Leiden. 'Het reglement van de Helmondse stichting voldoet niet aan artikel 7 van de Algemene Wet Gelijke Behandeling. Daarin staat dat je geen onderscheid mag maken op nationaliteit,’ zegt Rodrigues, in De Gelderlander (€)
'Er zijn uitzonderingen mogelijk, maar dat is hier niet van toepassing. De reactie van de gemeente lijkt me dan ook terecht. Anders word je er nog op aangesproken dat je het niet verhindert.’

De voorzitter van het complex belooft in een reactie beterschap. De gewraakte bepaling zal uit huisregels worden geschrapt.

Foto bovenaan het artikel door Kenan Kitchen via Unsplash.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.