Universiteit Leiden

nl en

Waarom zijn de Tweede Kamerverkiezingen pas in november?

Nu het kabinet is gevallen moet Nederland opnieuw naar de stembus. De verkiezingen zullen op zijn vroegst in november plaatsvinden, zegt de Kiesraad. In de Kieswet staan termijnen voor verschillende stappen die genomen moeten worden alvorens nieuwe verkiezingen kunnen plaatsvinden. Het feit dat het zomerreces en herfstvakantie ook in deze periode vallen levert extra vertraging op.

‘Onze grondwet zegt dat de regering de Eerste of Tweede Kamer kan ontbinden’ zegt Wim Voermans hoogleraar Staatsrecht in Leiden bij de NOS.  ‘De ontbinding van de Tweede Kamer is een besluit dat demissionair premier Rutte samen met de koning zal nemen.’ Het ontbindingsbesluit noemt de datum van de nieuwe verkiezingen. Ook moeten nieuwe partijen nog de kans krijgen zich te registreren. Dit dient 83 dagen voor de verkiezingsdatum bij de Kiesraad te zijn gedaan. ‘Daarna komen de poppetjes in beeld’, zegt Voermans. ‘Die namen van kandidaten moeten uiterlijk 42 dagen voor de verkiezingen bekend zijn.’ Voor de reeds bestaande partijen moet tevens een lijst met nieuwe kandidaten worden samengesteld. ‘Dat is geen uitgemaakte zaak,’ zegt Voermans.

De problemen waar Nederland voor staat zijn groot, maar Voermans vindt een zorgvuldige voorbereiding nu belangrijker dan het naar voren halen van de verkiezingsdatum. ‘Als je meerekent dat er na de verkiezingen nog moet worden geformeerd, maken die twee à drie weken dat je sneller verkiezingen kan houden niet uit.’

Volgens de Kieswet moeten de verkiezingen op een woensdag plaatsvinden. Voermans verwacht dat het 15 of 22 november wordt.

Lees het volledige NOS-artikel

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.