Universiteit Leiden

nl en

Steeds vaker zijn flexibele secundaire arbeidsvoorwaarden mogelijk

Door de krapte op de arbeidsmarkt en het binnenhouden van personeel zijn sommige werkgevers bereid ver te gaan in het aanbieden van een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. Nieuwsuur ontdekte dat grote internationale bedrijven, zoals Uber, McKinsey en Salesforce, het invriezen van eicellen voor hun rekening nemen. In Amerika gebeurt dit inmiddels door 20% van de grote werkgevers.

McKinsey Amsterdam is er trots op dat vrouwen op deze wijze niet alleen mentaal, maar ook financieel worden ondersteund. Stefan Sagel, advocaat en hoogleraar arbeidsrecht in Leiden zegt voor RTL nieuws dat het juridisch gezien mogelijk is.

‘Als werkgever mag je je best een beetje bemoeien met de privésfeer van werknemers, zeker als een werknemer daarmee geholpen is. Als er sprake is van een standaard cao mag dat niet. Die cao kun je namelijk niet zelf aanpassen.’

Of bedrijven voorwaarden mogen stellen aan de vergoedingen, hangt af van die eisen die ze daaraan stellen. ‘Het kan redelijk zijn om te zeggen: je moet hier minstens vier jaar werken voor die vergoeding. Vertrek je eerder, dan moet je er wat van terugbetalen’, zegt Sagel. ‘Maar als je zegt: je mag de komende vijf jaar niet zwanger worden, dan kun je op je Hollandse klompen aanvoelen dat dat de toets van het arbeidsrecht niet haalt.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.