Universiteit Leiden

nl en

Nederlandse asielbeleid blijft een netelige kwestie

Den Haag heeft aangekondigd dat dat er dit jaar naar verwachting 70.000 vluchtelingen naar Nederland komen. Hoe kunnen situaties zoals in Ter Apel – waar asielzoekers door een gebrek aan plek buiten moesten slapen – worden voorkomen.

EU recht is leidend

Met de spreidingswet die maar niet van de grond lijkt te komen, spreken sommige partijen zich nu uit voor een migratiestop. ‘Maar realistisch is dat allerminst’ zegt Mark Klaasen universitair docent vreemdelingenrecht in Leiden en lid van de raad Migratie op NPO Radio 1. ‘Ik durf de stelling aan dat 90% procent van het Nederlandse Vreemdelingenrecht wordt bepaald door het EU recht. Daarmee heb je in Nederland dus niet meer de juist knoppen in handen om de instroom te beperken.’

Visum

Volgens Klaassem zou een goede oplossing zijn als het juist makkelijker wordt gemaakt voor mensen om deze kant op te komen. 'Als mensen hier naartoe kunnen komen met een visum, zijn ze misschien ook weer eerder bereid om terug te gaan. Als ze al hun geld aan een mensensmokkelaar hebben gegeven en hun leven hebben gewaagd in een bootje, dan moet je je voorstellen dat de bereidheid om terug te gaan er niet is.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.