Universiteit Leiden

nl en

Hoe het kan dat Syrische vluchtelingen in Nederland hun folteraar tegen het lijf lopen

Hoe kan het dat er Syrische oorlogsmisdadigers in Nederland wonen die zich voordoen als oorlogsvluchteling en zo door de screening van de Immigratie- en Naturalisatiedienst glippen? Jelle van Buuren bespreekt bij Nieuwsuur dat dit te wijden is aan spoed en het gebrek aan capaciteit.

Dat oorlogsmisdadigers door de screening van de Immigratie- en Naturalisatiedienst glippen, kan volgens Van Buuren betekenen dat de procedures niet zorgvuldig genoeg zijn. Maar er speelt volgens Van Buuren een andere belangrijke vraag: 'Hoe kan Nederland aan al die informatie komen die een aanwijzing zou kunnen geven voor wat iemand heeft gedaan in Syrië?'

Er moet meer samenwerking komen tussen de Nederlandse overheid en lokale organisaties in Syrië om informatie te vergaren. Hier is volgens deskundigen een lange-termijnstrategie voor nodig. Volgens Van Buuren is het belangrijk om alle data goed bij elkaar te krijgen, waar veel kennis en deskundigheid voor nodig is. 'Dat betekent betere afspraken maken als er bijvoorbeeld informatie zit bij militaire eenheden', aldus Van Buuren.

Van Buuren benadrukt dat Nederland goed moet blijven controleren of de informatie die aangeleverd wordt ook daadwerkelijk klopt, en of dat voldoende bewijs is om iemand bijvoorbeeld niet toe te laten als asielzoeker. 'Dat zijn soms ook gewoon lastige procedures', stelt Van Buuren. 

Lees het hele artikel op de website van Nieuwsuur

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.