Universiteit Leiden

nl en

Alex Geert Castermans in Het Parool over het recht om topless te zwemmen

In Berlijn mag sinds kort iedereen topless zwemmen. In Amsterdamse zwembaden moeten vrouwen nog verplicht een bovenstuk aan. Het Parool onderzoekt of Amsterdamse zwemmers ook het recht hebben om zonder bovenstukje het zwembad in te duiken.

Berlijn: ‘oben ohne’ voor iedereen

In Berlijn stapte een ontevreden zwemster naar de Ombudsman. Zij wilde gelijk behandeld worden en zonder bovenstuk mogen zwemmen. De Ombudsman stelde haar in het gelijk. Het Parool schrijft dat de Ombudsman ‘oordeelde dat de verplichting van een bikinitopje een gelijke behandeling van mannen, vrouwen en non-binaire personen in de weg staat. Het Berlijnse stadsbestuur volgde die aanbeveling op, waardoor ‘oben ohne’ zwemmen in de Duitse hoofdstad sinds maart voor iedereen is toegestaan'.

Is het Nederlandse toplessverbod discriminerend?

In Amsterdamse zwembaden gelden kledingvoorschriften, net als in de rest van Nederland. Vrouwen moeten een badpak aan of een bikinitop dragen. Een bikinitopplicht dus. Of omgekeerd: een toplessverbod.

Of de bikinitopplicht discriminerend is, is lastig te zeggen, vindt Castermans, hoogleraar burgerlijk recht aan de Universiteit Leiden. ‘De vraag is hoe het verbod wordt geformuleerd, wie erdoor wordt benadeeld en of hierbij sprake is van direct en discriminerend onderscheid naar geslacht.’

Het is nog geen uitgemaakte zaak, maar Castermans ziet argumenten waarom de nu geldende kledingvoorschriften discriminerend zouden kunnen zijn. ‘Er lijkt mij best wel ruimte te zijn om in een zwembad regels te stellen aan kleding. ‘Iedereen een zwembroek’ lijkt mij geen probleem. ‘Iedereen met borsten een topje’ is een stuk lastiger. Als rondborstige mannen zonder top mogen rondlopen, is dat waarschijnlijk omdat mannenborsten niet als aanstootgevend worden ervaren. Daarin schuilt het probleem. Daarmee maakt een toplessverbod al snel direct onderscheid tussen mannen en vrouwen, waaraan nu zal worden toegevoegd dat zo’n verbod iemand het vrouw-zijn zou kunnen opdringen.’

Lees het hele artikel in Het Parool hier (€).

Fotograaf zwembad: Clark Tai via Unsplash. 
Fotograaf bikintop: Kristen Plastique via Unsplash.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.