Universiteit Leiden

nl en

Peter Rodrigues over de eisen van gemeenten bij de opvang van asielzoekers

Gemeenten stellen steeds vaker eisen aan de nationaliteit, leeftijd en sekse van asielzoekers die ze willen opvangen blijkt uit onderzoek van het NRC en wordt bevestigd door het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers. De doelgroepbeperkingen zijn afgesproken om de veiligheid op de opvanglokaties te kunnen waarborgen.

Asielzoekers uit veilige landen, de groep die gemiddeld voor meer problemen zorgt, krijgen om die reden bijna nooit een verblijfsvergunning.  ‘Dat mensen uit een veilig land komen, wil niet zeggen dat ze veilig zijn’. Dat is volgens Peter Rodrigues, hoogleraar Immigratierecht in Leiden ‘een veel te grof criterium’. Hij doelt op homo’s of activisten. Ook ander onderscheid, zoals tussen mensen met en zonder gezin, mag volgens Rodrigues niet worden gemaakt. 'De overheid mag niet discrimineren. Door op deze manier onderscheid te maken, doet de overheid dat echter wel’.
De gemeenten die geen eisen stellen vrezen dat zij meer asielzoekers krijgen die mogelijk overlast veroorzaken. ‘In het ergste geval zeggen alle gemeenten dat ze de mensen uit veilige landen niet meer willen met als gevolg dat deze groep op straat eindigt', aldus Rodrigues in het NRC.
 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.