Universiteit Leiden

nl en

Waarom het stelsel beveiliging bedreigde personen dreigt te bezwijken

Een groter aantal mensen heeft persoonsbeveiliging nodig in Nederland, maar het stelsel voor beveiliging dreigt onhoudbaar te worden. Edwin Bakker, hoogleraar Terrorisme en Contraterrorisme aan het Institute of Security and Global Affairs, praat erover bij de NOS.

Volgens Edwin Bakker komt het geweld dat we in Nederland kennen -  de moorden op Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en familie van een kroongetuige - nergens anders voor. 'Het roept de vraag op in hoeverre we zelf wel zien dat er sprake is van een exceptionele situatie.' 

Bakker merkte tijdens zijn onderzoek dat de modus operandi van met name de georganiseerde misdaad om r├╝cksichtslos allerlei mensen rond een bepaald persoon te bedreigen, maakt dat het voorstelbaar is dat je in beeld bent bij deze criminelen. 'Daardoor is het aantal mensen dat je moet beveiligen enorm toegenomen', aldus Bakker. 

Er moeten duidelijke besluiten worden genomen wanneer de beveiliging weer mag worden stopgezet, maar volgens Bakker is dat makkelijker gezegd dan gedaan. 'Wie durft er in de huidige omstandigheden, na de moord op Peter R. de Vries bijvoorbeeld, nog een restrisico te nemen? Om te zeggen: 'stop met die beveiliging', daar is op dit moment heel weinig ruimte voor.'

Lees het hele artikel op de website van de NOS

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.