Universiteit Leiden

nl en

Omgang met veroordeelde landgenoten in het buitenland

De Europese Unie heeft na eigen onderzoek gesteld dat de Nederlandse overheid tekort schiet in de omgang met Nederlanders die in het buitenland zijn veroordeeld, maar hun straf hier willen uitzitten. Hoogleraar Europees strafrecht Jannemieke Ouwerkerk heeft gereageerd in de Volkskrant op het evaluatierapport dat die krant heeft opgevraagd.

Anders dan in andere landen beslist in Nederland de minister van Justitie en Veiligheid of iemand hier zijn straf mag uitzitten. De EU wil dat een rechter voortaan bepaalt of een Nederlander zijn buitenlandse straf hier mag uitzitten. Het evaluatierapport maakt volgens Jannemieke Ouwerkerk duidelijk dat er van alles schort aan de manier waarop Nederland deze procedure heeft ingekleed. Ze vindt het  opvallend dat het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in het EU-rapport erkent dat het geen ‘prejudiciële vragen’ kan stellen aan het Europees Hof van Justitie om te weten of het goed zit met zijn advies aan de minister. 

Lees het bericht in de Volkskrant

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.