Universiteit Leiden

nl en

Maretha de Jonge in NRC over selectief mutisme

Maretha de Jonge geeft in NRC advies aan een opasopa met een meertalige kleindochter die nauwelijks tegen hem praat. "Bij zwijgzame kinderen zijn we vaak geneigd om juist veel vragen te stellen. Daarmee vergroten we onbedoeld de druk om te praten. Blijf gewoon gewoon babbelen en voorlezen zonder vragen, houdt het casual."

Maretha de Jonge is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van kinderen en jongeren met ontwikkelingsstoornissen. Haar onderzoek richt zich op gedrag en cognitie van kinderen/jongeren met autisme of selectief mutisme. Zij ontwikkelde bovendien de gedragstherapeutische interventie “Spreekt voor zich” voor jonge kinderen met selectief mutisme.

Lees meer over Maretha de Jonge ››

In NRC legt Maretha de Jonge uit wat je kunt doen tegen gemene fantasievriendjes

Maretha de Jonge geeft advies aan een moeder met een dochter van 4 die gemene fanasievriendjes heeft: "Met nare fantasievriendjes kunt u uw dochter helpen zoals u dat ook in echte situaties zou doen. 'Laten we vertellen dat ze mogen komen spelen, maar alleen als ze aardige dingen zeggen. Pesten mag niet.'Ik zou dat niet namens uw dochter doen, maar samen met haar."

Lees het hele artikel op NRC.nl ›› (30 jan 2023) 

"De meerwaarde van live contact moet niet onderschat worden"

Het afgelopen jaar stond - wederom - in het teken van COVID. Flexibiliteit en snelheid in opleiden en ontwikkelen waren harder nodig dan ooit. Zien we dit in 2022 ook terug? En welke trends kunnen we nog meer verwachten in het nieuwe jaar? Vier experts - waaronder hoogleraar orthopedagogiek Maretha de Jonge - vertellen wat zij denken dat ons in 2022 te wachten staat en blikken voorzichtig vooruit naar 2030.

Lees het volledige artikel op bsl.nl (2022)

Maretha de Jonge over verlegenheid bij kinderen in Trouw

Wanneer wordt verlegenheid zorgelijk? “De belangrijkste vraag daarbij is: in hoeverre wordt het functioneren van de meisjes belemmerd?” zegt Maretha de Jonge, hoogleraar orthopedagogiek aan de Universiteit Leiden. “Speelt dit uitsluitend bij grote familiebijeenkomsten, of ook in andere settings? Verlegenheid is iets heel menselijks. Kinderen worden zich steeds bewuster van wat anderen vinden. Daardoor laat je je beïnvloeden, dat is op zich niet slecht.”

Lees het antwoord van op de vraag: "Wat kun je doen als kinderen steeds verlegener worden?" in Trouw (12-06-2019)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.