Universiteit Leiden

nl en

Gerrard Boot over de 'inbedding' van zzp'ers binnen de organisatie

Het kabinet wil dat organisaties geen zzp’ers meer kunnen inzetten in werk dat als ‘organisatorisch ingebed’ gezien kan worden. Tenzij iemand expliciet voldoet aan een aantal ondernemerscriteria.

Gerrard Boot, hoogleraar arbeidsrecht in Leiden is wel positief over deze moderne uitleg van ‘gezag’, al benadrukt hij dat alles afhangt van de uitwerking van de plannen. Kamerleden vinden de ZZP-plannen van Minister Van Gennip onduidelijk en twijfelen over de effectiviteit. Dat blijkt uit vragen van de kamercommissie voor SZW aan de minister. Het nieuwe criterium ‘inbedding in de organisatie’ roept bij bijna alle fracties vragen op. Veel kamerleden zijn overtuigd dat een sectorale aanpak van schijnzelfstandigheid - naar Belgisch model - verstandig is en begrijpen niet waarom de minister dat niet wil.
De criteria en ook de definitie van ‘inbedding’ worden in 2023 door de minister uitgewerkt.

Lees het volledig artikel in Zipconomy

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.