Universiteit Leiden

nl en

Wim Voermans over de schijn van belangverstrengeling Tweede Kamerlid Heerema

Een toegangsbewijs voor de Oranje-interland tegen Duitsland in maart 2019 van de KNVB, een ticket voor het graveltoernooi Roland Garros in Parijs van de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB), kaarten voor de kwartfinale van de Nederlandse hockeydames op wereldkampioenschap van dit jaar van de hockeybond (KNHB): het zijn slechts enkele voorbeelden van de – in totaal 290 – giften die VVD-Kamerlid Rudmer Heerema heeft ontvangen.

Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht vindt het gedrag van Heerema niet hoe een Tweede Kamerlid zich hoort te gedragen. ‘Kijk naar de wet voor de beëdiging van leden van de Staten-Generaal. Daarin staat dat Kamerleden beloven dat ze “om iets in dit ambt te doen of te laten, rechtstreeks noch middellijk enig geschenk of enige belofte heb aangenomen of zal aannemen”. Dat schuurt met zijn gedrag.’

Ook staat in de gedragscode van de Tweede Kamer dat ‘het een Kamerlid niet is toegestaan giften of gunsten aan te nemen die zijn bedoeld om het handelen van het betreffende lid te beïnvloeden’. Daarbij wordt nadrukkelijk gesteld dat een Kamerlid, als het te maken krijgt met ‘persoonlijke belangen naast het algemeen belang’, altijd moet kiezen voor het algemene belang. ‘Het lid zal hier dan proportionele gevolgen aan moeten verbinden.’ 

Lees het volledige artikel in HP De Tijd

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.