Universiteit Leiden

nl en

Wim Voermans over uitspraken FvD-Kamerlid Van Meijeren: opruiing mag niet

Het OM gaat onderzoeken of uitspraken van FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren over het in protest trekken naar het parlement strafbaar zijn. Hoe moet politiek Den Haag hiermee omgaan?

Wim Voermans, hoogleraar Staatsrecht in Leiden, zegt in Op1: 'Opruiing mag niet. Wat hij schetst is wat in januari 2021 is gebeurd in de Verenigde Staten. Dat is waar hij een soort parallel mee trekt en in de Verenigde Staten hebben ze eigenlijk al gezegd dat het opruiende samenzwering is. Daar wordt Trump ook van verdacht.'

'Als je oproept tot geweld tegen het openbaar gezag, kan je dat op vijf jaar gevangenisstraf komen te staan', gaat Voermans verder. Hij vertelt dat het Openbaar Ministerie ook kan meewegen dat dit niet de eerste keer is dat Van Meijeren opmerkingen maakt. 'Dit is één opmerking in een reeks. Op 2 juli zei die tijdens de boerenopstand dat het taboe van geweld af moest. Hij heeft daarna nog een keer in een partijbijeenkomst iets gezegd en ook opgeroepen tot geweld. Er zit een patroon in', aldus Wim Voermans.

Bekijk hier de gehele uitzending.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.