Universiteit Leiden

nl en

Martijn Nouwen in NRC: Belastingdienst moet transparant zijn over fiscale regels

De Belastingdienst houdt intern beleid over de uitleg van belastingwetten buiten de openbaarheid. Daar moet een einde aan komen, vindt universitair docent Martijn Nouwen.

Martijn Nouwen

'Moet een student die door middel van mining cryptomunten verwerft hierover belasting betalen? Kan de bakker om de hoek zijn broodjeszaak – fiscaal vriendelijk – overdragen aan zijn zoon? En kan een huizenbezitter de btw op de aankoop en installatie van zonnepanelen terugvragen?', vraagt Nouwen zich af in een opiniestuk in NRC. 'Het antwoord op deze en duizenden andere vragen is door de Belastingdienst neergelegd in intern beleid. Maar dat beleid is vaak volstrekt onzichtbaar voor burgers en bedrijven. Dat ondermijnt een eerlijk en rechtvaardig belastingstelsel, en is slecht voor de belastingmoraal.'

Nouwen doet in zijn artikel een beroep op de staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst, Marnix Van Rij. 'Zet de luiken van de Belastingdienst open en publiceer kennisgroepstandpunten op de website van Belastingdienst. Bij voorkeur met een voor het bredere publiek leesbare samenvatting.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.