Universiteit Leiden

nl en

Jan van de Streek: ‘Koopkrachtreparatie is razend ingewikkeld’

De coalitie houdt woensdag en donderdag topoverleg over de koopkrachtdaling van 6,8%. Het kabinet wil deze ongekende koopkrachtval compenseren, maar hoe kan dat effectief en enigszins betaalbaar?

‘Alle knoppen waar een kabinet normaal aan draait bij de begroting, dat is allemaal gerommel in de marge,’ zegt Jan van de Streek, hoogleraar Belastingrecht in de Leeuwarder Courant. ‘Dit is een veel grotere herverdelingsoperatie en dus veel politieker.’

Van de Streek zegt dat het steeds moeilijker is om inkomenspolitiek via de belastingen te voeren. ‘Uit onderzoek van het Centraal Planbureau bleek al dat we in Nederland bijna niet meer herverdelen via de belastingen. Dat doen we tegenwoordig allemaal via de toeslagen. Zo hebben we inmiddels nagenoeg een vlaktaks: één tarief tot 68.000 euro en één tarief daarboven. Dan kun je veel moeilijker specifieke inkomensgroepen bereiken. Je zou bijna zeggen: introduceer een paar nieuwe belastingschijven, maar dat is vloeken in de kerk.’

Meer weten?

Lees het hele artikel hier.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.