Universiteit Leiden

nl en

Jan Adriaanse: 'Kan me de worsteling met Rusland van bedrijven voorstellen'

Onder meer Shell en Heineken besloten na felle kritiek om volledig uit Rusland te vertrekken. Maar het is volgens deskundigen nog de vraag of ondernemingen ook daadwerkelijk stoppen.

Jan Adriaanse

Of bedrijven ook echt kunnen stoppen met hun activiteiten in Rusland, hangt af van wat in de contracten staat. Maar het kan ook zo zijn dat lokale bedrijven de productie in Rusland uitvoeren. De productie gaat gewoon door of verder onder een andere naam.

Een alternatief op volledig vertrekken zou een soort winterslaap zijn, zegt hoogleraar Turnaround Management Jan Adriaanse bij de NOS. 'Dan blijf je daar toch een beetje actief en houd je de infrastructuur in stand voor als de oorlog voorbij is.'

Daarmee kom je ook niet in de discussie wat te doen met de verplichtingen die je bent aangegaan en de loyaliteit aan je lokale werknemers, legt Adriaanse uit. 'Ik kan me best voorstellen dat het een worsteling is hoe je daarmee omgaat. Het is een afweging die je moet maken, ook voor de situatie na de oorlog als de activiteiten weer zouden kunnen worden opgepakt.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.