Universiteit Leiden

nl en

Geerten Boogaard over de besteding van geld door de gemeenteraad

Wil je een betaalbare woning? Of wil je dat de winkels op zondag open gaan? Over veel thema's in je leven beslist uiteindelijk de gemeente.

Geerten Boogaard

De redactie van RTL Nieuws stelde aan een aantal experts, onder wie bijzonder hoogleraar Decentrale Overheden Geerten Boogaard, de vraag waar de gemeente nou eigenlijk over gaat en waarom het de moeite waard is om te stemmen.

De gemeente krijgt ongeveer 60 procent van het geld van de Rijksoverheid, zegt Boogaard. 'Bijna tweederde van de bestemming staat vast. Iedere gemeente krijgt bijvoorbeeld geld voor jeugdzorg, woningbouw en onderhoud van wegen.' Maar gemeenten zijn ook verantwoordelijk voor sportaccommodaties en de aanleg van bijvoorbeeld voetbalvelden. Ook geeft de gemeente subsidies aan muziekkorpsen, toneelverenigingen en plaatselijke zangkoren. 

Gemeenten hebben best veel speelruimte, zegt Boogaard. Zo kan een oudere via zijn gemeente een traplift krijgen, maar de gemeente bepaalt of dat een luxe lift wordt of een standaardlift. Als een gemeente hier meer geld aan wil uitgeven, dan kan daar bijvoorbeeld tegenover staan dat een bibliotheek minder goed wordt onderhouden of dicht moet. 'Dat zijn allemaal politieke keuzes.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.