Universiteit Leiden

nl en

Geerten Boogaard over brieven van politici aan college

Honderden keren klommen politici in de regio afgelopen jaren in de pen, bijvoorbeeld over ganzen, verkeersdrempels en gokbedrijven. De schriftelijke vraag aan het college van burgemeester en wethouders blijkt een gewild wapen in gemeenteland.

Geerten Boogaard

Gemiddeld klimmen oppositiepartijen het vaakst in de pen en dat is niet vreemd, zegt bijzonder hoogleraar decentrale overheden Geerten Boogaard tegen het regionaal dagblad Tubantia. 'De coalitie heeft het college om politiek mee te maken, oppositiepartijen kunnen daar schriftelijke vragen voor gebruiken.' Of ze er ook wat aan hebben, ligt volgens Boogaard aan de definitie daarvan. Er rolt dan misschien niet vaak een vervolgactie uit na de collegebeantwoording, er is in ieder geval aandacht voor geweest, zowel in het gemeentehuis als daarbuiten. 'Daarmee is ook de verbinding gelegd tussen de burger en de politiek.' 

Dat in de ene gemeente door partijen sneller naar dit raadsinstrument wordt gegrepen dan in een andere, zegt iets over de politieke cultuur. Volgens Boogaard betekent veel schriftelijke vragen stellen niet per se dat er slechte verhoudingen zijn in een gemeente. 'Het kan een product zijn van een chagrijnige oppositie, maar het kan ook wijzen op veel betrokkenheid.' 

Lees het hele artikel in de Tubantia.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.