Universiteit Leiden

nl en

Gert Oostindie over de koloniale geschiedenis achter straatnaamborden

In Amsterdam zijn onlangs QR-codes geplaatst die de duistere geschiedenis laten zien achter historische figuren die genoemd worden op straatnaamborden. Emeritus hoogleraar koloniale en postkoloniale geschiedenis Gert Oostindie praat hierover bij de Volkskrant.

De QR-codes leiden naar audiofragmenten die informatie bieden over de negatieve rol in de koloniale geschiedenis van o.a. Michiel de Ruyter en Willem Bontekoe. Volgens Oostindie is dit een geslaagd initiatief en bieden de fragmenten extra informatie 'op een interessante manier' aan. Zelf is hij ook voor het toevoegen van context bij oude straatnaamborden i.p.v. ze te schrappen. ‘Nieuwe straatnamen zijn een ander verhaal, daarmee kan een stad benadrukken dat men vandaag het verleden anders beoordeelt.’

Meer weten?

Het volledige artikel met Gert Oostindie is terug te lezen op de website van de Volkskrant. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.