Universiteit Leiden

nl en

'Achterhouden informatie over veiligheid Schiphol door ministerie bijzonder kwalijk'

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat weigert documenten over de veiligheid van Schiphol vrij te geven, ondanks een uitspraak van de rechter die vindt dat ze openbaar moeten worden. De zaak loopt al vier jaar en is aangespannen door EenVandaag.

Wim Voermans

Aanleiding voor de procedure is een verzoek dat EenVandaag in februari 2018 deed op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Die wet bepaalt dat iedereen informatie bij de overheid kan opvragen. Toch blijft het ministerie dat voor een deel van de stukken weigeren. Het tekende weliswaar hoger beroep aan bij de Raad van State, maar dat heeft geen zogeheten opschortende werking: de stukken moeten worden vrijgegeven.

Het is buitengewoon kwalijk dat deze informatie niet naar buiten komt, zegt hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Wim Voermans bij EenVandaag. 'Dit is informatie die is opgebracht met belastinggeld en het gaat over iets cruciaals: de luchtveiligheid op Schiphol.'

Volgens Voermans past deze ontwikkeling in een patroon waarin de overheid steeds minder open wordt. 'De overheid heeft er geen zin in en komt ermee weg. Dit blijkt zomaar te kunnen. Maar als je als burger je belastingformulier niet goed invult, dan kom je daar zeker niet mee weg.'

Lees hier het gehele artikel van EenVandaag.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.