Universiteit Leiden

nl en

Remco Breuker in De Telegraaf over de verjaardag van Kim Jong-un

Volgens Noord-Koreaanse staatsmedia viert Kim Jong-un 8 januari aanstaande zijn 38e verjaardag. Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies, vertelt op de website van De Telegraaf hoe deze verjaardag gevierd zal worden en hoe het met het land gaat in coronatijd.

De verjaardagen van Kim Jong-un en zijn voorgangers werden altijd groots gevierd, met onder andere militaire parades en cadeaus voor de inwoners van het land, maar het is waarschijnlijk dat de viering dit jaar wat bescheidener zal zijn. Breuker stelt dat het momenteel slecht gaat met Noord-Korea. Zo gaat het slecht met de economie, lijden veel mensen honger, waart het coronavirus door het hele land en is er steeds meer sprake van opstandigheid. Kim Jong-un is zelf ook sterk afgevallen, wat volgens Breuker 'goed getimed' is gezien de hongersnood in het land. 'Hij laat eigenlijk door zijn slankere gestalte zien dat het volk niet het enige is wat lijdt: zelfs de grote leider eet minder en valt daardoor af. Ik betwijfel of dat echt het geval is, maar dat is wel de indruk die hij maakt.'

Meer weten?

Het volledige gesprek met Remco Breuker is terug te zien op de website van De Telegraaf.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.