Universiteit Leiden

nl en

Nadine Akkerman bij dr. Kelder en Co over Elizabeth Stuart

Vrouwen ontbreken vaak in historische canons, waardoor het lijkt alsof ze nauwelijks impact op de geschiedenis hebben gehad. Universitair hoofddocent Engelse literatuur Nadine Akkerman vertelt bij de podcast 'Dr. Kelder en Co' meer over haar onderzoek naar Elizabeth Stuart, Koningin van Bohemen.

Akkerman schreef het boek Elizabeth Stuart, Queen of Hearts, waarvoor ze onder andere honderden brieven van de koningin heeft ontcijferd. Ze vind Stuart vooral interessant omdat zij een goed voorbeeld is van hoe politiek actief vrouwen waren in die tijd. Zo heeft ze uiteindelijk 40 jaar in Den Haag in ballingsschap gezeten, omdat zij hier los van haar vader kon opereren. Haar hoofddoel was om het rijk van haar man, Frederik V van de Palts, terug te halen, maar dit is haar helaas niet gelukt. 

Meer weten?

Het volledige interview met Nadine Akkerman is terug te luisteren op de website van NPO Radio 1 (vanaf 29:40).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.