Universiteit Leiden

nl en

Statenleden mengen zich in landelijke discussie over verdeling Europese landbouwgelden

Vorige week kwam demissionair landbouwminister Carola Schouten tot een compromis met de waterschappen en provinciebesturen, verenigd in het Interprovinciaal Overleg (IPO), over de besteding van de Europese landbouwgelden voor de periode 2023-2027. De statenleden menen dat het IPO daarbij ‘zonder goedkeuring van de provinciale volksvertegenwoordigers’ heeft gehandeld.

‘Een vrij unieke opstand der provincies’, vindt hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans (Universiteit Leiden). Hij kan zich niet herinneren dat statenleden uit alle provincies zich eerder op deze manier hebben verenigd. ‘Bijzonder ook dat het IPO dit niet heeft aangevoeld.’

Hoogleraar Voermans spreekt van een ‘signaal richting de formatietafel’, maar ook naar de provinciebesturen. ‘Uiteindelijk zijn zij verantwoordelijk voor het ruimtelijk landbouwbeleid. Als de provinciale staten nu al rebelleren, zou het maar zo kunnen dat ze straks niet willen uitvoeren wat over hun hoofden heen is besloten.’

Lees het volledige Volkskrant artikel

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.