Universiteit Leiden

nl en

Martijn Nouwen in Der Spiegel over nieuwe EU Gedragscode tegen schadelijke belastingpraktijken

Der Spiegel bericht over de geplande hervorming van de Europese Gedragscode die schadelijke belastingpraktijken van EU-lidstaten effectiever dient aan te pakken. Een hervorming is dringend nodig om de resterende en nieuwe vormen van belastingconcurrentie aan te pakken, die de schatkist van de EU-lidstaten jaarlijks miljarden euro's kost.

Martijn Nouwen

Ondanks fel verzet van Boedapest en Tallinn heeft het Sloveense EU-voorzitterschap, gesteund door diverse andere landen, de stemming geplaatst. Maar is deze nieuwe Gedragscode wel effectief? 'De belangrijkste fiscale problemen blijven vooralsnog ongemoeid', legt Martijn Nouwen uit in een interview met Der Spiegel, waar ook de nieuws- en opiniewebsite EUobserver naar verwijst.

Nouwen, die zijn proefschrift heeft geschreven over de Europese Gedragscode en diens diplomatieke bestuursorgaan de Europese Gedragscodegroep, betwijfelt of de nieuwe Gedragscode wel effectief zal zijn in het bestrijden van nieuwe vormen van belastingconcurrentie. 'De belangrijkste problemen - zoals brievenbusfirma's, trucs met kapitaalstromen tussen moeder- en dochtermaatschappijen, of lage preferentiĆ«le belastingregimes voor de superrijken - worden niet aangepakt', legt Nouwen uit. 'De nieuwe Gedragscode verandert niets, en zal de fiscale rechtvaardigheid in de EU zeker niet versterken.'

Hongarije en Estland willen zelfs de kleine hervormingen torpederen. Een van de redenen is volgens diplomaten dat naast de lidstaten ook de Europese Commissie in de toekomst het recht zou moeten hebben om onderwerpen op de agenda van de Gedragscodegroep te plaatsen. Die zou discussies kunnen forceren over schadelijke belastingpraktijken van lidstaten. Het diplomatieke Europese fiscale overlegorgaan, dat berucht is vanwege gebrek aan openheid en transparantie, is van plan meer documenten openbaar te maken dan voorheen - maar alleen "indien passend", zo staat in de nieuwe Gedragscode. Bovendien 'heeft elk van de 27 EU-lidstaten een vetorecht, wat betekent dat de passage in de praktijk waarschijnlijk veelal niet meer dan een dode letter zal blijven. Al die discussies van de afgelopen jaren voor deze zin?', zegt Nouwen. 'Dat is belachelijk.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.