Universiteit Leiden

nl en

Interview met Jan Vleggeert en Jan van de Streek in de Mare

Fiscalisten Jan Vleggeert en Jan van de Streek verruilden de praktijk voor de wetenschap en wijzen pers en politiek op misstanden en dubieuze belastingconstructies. Dat wordt hen door de oude beroepsgroep niet in dank afgenomen, zeggen ze in een interview met universitair weekblad de Mare.

In het interview vertellen Vleggeert en Van de Streek over hun werkverleden. 'Ik werkte als docent aan de universiteit en had daarnaast ook een commerciële baan als fiscaal specialist’, zegt Van de Streek, die sinds vorig jaar hoogleraar belastingrecht in Leiden is. ‘Toen ik in 2015 hoogleraar in Amsterdam werd, woedde het debat over belastingontwijking in Nederland. Ik gaf daarover mijn mening bij hoorzittingen in de Tweede Kamer. Als journalisten belden, beantwoordde ik hun vragen. Veel hoogleraren in mijn vakgebied doen dat niet, die duiken weg als de telefoon gaat.’ Zijn werkgever Loyens & Loeff waardeerde die aanpak niet. 

In Leiden trof hij hoogleraar belastingrecht Jan Vleggeert die in oktober 2020 een oratie hield over de vele dubbele petten in het vakgebied. Die rede deed veel stof opwaaien. 'Twee derde van de hoogleraren belastingrecht heeft een kleine aanstelling aan de universiteit met daarnaast een commerciële baan in de praktijk. De onafhankelijkheid van de wetenschapper is echt in het geding', zegt Vleggeert.

Lees het gehele interview in de Mare.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.