Universiteit Leiden

nl en

Ministerie schakelde gedeputeerde in voor Kamersteun in gasdebat: 'Ongehoord'

De provincie Groningen schreef op verzoek van demissionair minister Blok een brief om de minister te steunen in het afwijzen van twee amendementen van de Tweede Kamer.

Wim Voermans

Gedeputeerde Henk Staghouwer heeft vlak voor een belangrijk debat over het versterken van huizen in aardbevingsgebied op verzoek van demissionair minister Stef Blok (Economische Zaken en Klimaat, VVD) een brief gestuurd om hem te steunen in het afwijzen van twee door de Tweede Kamer aangenomen amendementen.

Blok gebruikte die brief vervolgens om kritiek uit de Kamer te neutraliseren. Dat blijkt uit onderzoek van Dagblad van het Noorden.

Hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Wim Voermans noemt de gang van zaken in het Dagblad van het Noorden ongehoord. Volgens Voermans probeerde Blok de amendementen 'buiten het normale democratische wetgevingsproces buiten werking te stellen' en heeft gedeputeerde Staghouwer zich 'als een soort loopjongen laten lenen om de Tweede Kamer te bespelen'.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.