Universiteit Leiden

nl en

'Winkelier die ongevaccineerden toegang weigerde staat in zijn recht'

Direct na de persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen hing een winkelier uit Eindhoven vrijdagavond een briefje op zijn etalageruit met de tekst ‘Ongevaccineerd geen toegang’. Zijn eigen regel handhaven deed hij niet, maar toch ontvangt hij bedreigingen.

Alex Geert Castermans

Het briefje en de verhitte reacties daarop zijn exem­plarisch voor de manier waarop de Nederlandse samenleving worstelt met mensen die zich niet laten vaccineren. 

De winkelier staat in zijn recht, zegt hoogleraar burgerlijk recht Alex Geert Castermans in de Volkskrant. 'Je mag in Nederland zelf uitmaken met wie je zaken doet en op welke voorwaarde.' In de wet is een aantal gronden vastgelegd waarop het verboden is om mensen te weigeren, zoals geslacht en geloof. 'Maar wel of niet gevaccineerd zijn wordt daarbij niet genoemd.'

Castermans wijst bovendien op de kleine lettertjes die de winkelier onder zijn boodschap had geplaatst: mensen die om medische redenen niet gevaccineerd zijn, mogen de winkel wel in. 'Dat is precies een van de uitzonderingsgronden die je in acht moet nemen. Als je iemand weigert die bijvoorbeeld vanwege een aandoening niet gevaccineerd kan worden, handel je in strijd met de wet. Maar dat is niet aan de orde.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.