Universiteit Leiden

nl en

Antoaneta Dimitrova bij NPO 1 en Emerging Europe over de Bulgaarse verkiezingen

Antoaneta Dimitrova, Hoogleraar vergelijkend bestuur was onlangs te beluisteren bij NPO 1, De Nieuws BV van BNNVARA. Ook droeg ze bij aan een artikel in Emerging Europe over de Bulgaarse verkiezingen.

Na een nek-aan-nek race kwam de coalitie ‘Wij gaan door met de verandering’ als verrassende winnaar uit de bus. Samen met Reinier van Lanschot, oprichter van Volt Nederland en co-voorzitter van Volt Europa, gaf Hoogleraar Antoaneta Dimitrova inzichten over de afgelopen verkiezingen in Bulgarije bij De Nieuws BV van BNNVARA. 

Verrassende uitkomst

Volgens Dimitrova was de uitkomst zeer verrassend, omdat alle opiniepeiling bureau’s in Bulgarije geen enkel idee hadden van deze winnaar. Wel werd verwacht dat politieke partij GERB onder leider Bojko Borisov opnieuw de overwinnaar zou zijn, maar deze partij verloor maarliefst 20 zetels.

‘Wij gaan door met de verandering’

De partij ‘Wij gaan door met de verandering’ is opgericht door Kiril Petkov (41) en Asen Vasilev (44). Met de verandering wordt de afbraak van het bestuurlijke stelsel van dit moment bedoeld. Vele bulgaren hebben hier kritiek op omdat er nu te veel corruptie, macht voor oligarchen en persoonlijk gewin van Borisov plaatsvind. 

Dimitrova noemde meerdere redenen waarom de leiders van deze partij de Bulgaren zo goed aanspreekt. Ze bracht de achtergrond van de mannen op, omdat beiden zijn afgestudeerd aan Harvard. Ook noemde ze dat de mannen voor Bulgaarse politieke begrippen jong zijn, namelijk beiden in de veertig.

Van persoon naar partijprogramma

Dimitrova acht het een goede ontwikkeling dat er door het partijprogramma van Petkov en Vasilev meer intresse is gekomen in partijprogramma’s in plaats van persoonlijke voorkeur voor politici. Al hoewel de charismatische indrukken van de mannen vast nog steeds een rol spelen.

‘Wat hopelijk belangrijker is in de overwegingen van de kiezers is dat ze allebei hoogst professioneel hebben opgetreden als ministers van de interim regering.’

 

De belangrijkste reden dat deze verrassende partij zo goed scoorde bij de verkiezingen is het professionele optreden van beide leiders in de interim regering. Volgens Dimitrova laat dit de Bulgaren zien dat deze mannen echt verandering willen opbrengen.

Opkomst stembus

De lage opkomst was volgens Dimitrova te verwachtten, omdat niet alleen de COVID-19 crisis, maar ook de introductie van online stemmen het vooral de oudere stemmers lastiger maakt om een stem uit te brengen. De achterban van GERB bestaat voor een groot deel uit deze doelgroep, waardoor die nog meer stemmers verloren.

Regering vormen

Bij de vraag of het de Bulgaren gaat lukken om een regering te vormen reageert Dimitrova hoopvol; Petkov en Vasilev zijn de dag na de verkiezingen al begonnen met gesprekken voeren over een mogelijke formatie. Dimitrova heeft hierdoor vertrouwen in de verandering waar deze partij voor pleit.
Als laatste noemt ze dat Bulgarije niet zo lang gaat wachten op een formatie als Nederland, en dat als er binnen twee maanden geen regering is gevormd, er nieuwe verkiezingen komen.

Veelbelovend

Ook bij Emerging Europe, een online nieuws platform noemt Antoaneta Dimitrova dat deze onderhandelingsronde er al veelbelovend uitziet. 

De partij van Petkov en Valisev heeft werkgroepen gevormd en zoekt beleidscoördinatie van zijn potentiële coalitiepartners, wat de beste benadering is om het hoogst gepersonaliseerde en populistische karakter van de Bulgaarse politiek te veranderen.  Echter waarschuwt ze ook hier dat ze het zich niet kunnen veroorloven om vast te lopen of de onderhandelingen te lang te laten duren.

Beluister de hele aflevering van NPO1 hier 
Lees het artikel van Emerging Europe hier

 

Antoaneta Dimitrova

Het onderzoek van Antoaneta Dimitrova heeft zich ontwikkeld rond het thema bestuurs overdracht van de Europese Unie naar kandidaat-lidstaten. Ze onderzoekt de effecten van de bevordering van regels en normen met betrekking tot democratie, hervorming van het openbaar bestuur of specifiek beleid van de EU, het IMF of andere internationale organisaties.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.