Universiteit Leiden

nl en

Wim Voermans in de Volkskrant over vervroegd stemmen

De verkiezingen voor de Tweede Kamer, Provinciale Staten en gemeenteraden moeten voortaan over drie dagen worden verspreid, vindt demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. Vervroegd stemmen in plaats van alleen op woensdag draagt bij aan de opkomst van kiezers, zetg ze.

Wim Voermans

Hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Wim Voermans waakt voor het almaar aanpassen van procedures. 'Vervroegd stemmen is op zich goed', zegt hij in de Volkskrant. 'Dat hadden we al veel eerder kunnen doen. Dat dat niet is gebeurd heeft met onze klassieke zuinigheid te maken.' Volgens Ollongren kost het twee dagen meer openhouden van stemlokalen zo’n 11 tot 13 miljoen euro per verkiezing.

Voermans is niet erg te spreken over een wet die het mogelijk moet maken om te experimenteren met nieuwe stembiljetten. In maart was er veel kritiek op het bijna onhandelbaar grote biljet voor de verkiezingen van de Tweede Kamer.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.