Universiteit Leiden

nl en

Remco Breuker en Flora Smit op NOS.nl over schulden in Zuid-Korea

Er is niet aan te ontkomen: de Zuid-Koreaanse hit-serie ‘Squid Game’. De thema’s van de serie – zoals schulden en de ongelijkheidskloof – zijn wereldwijd herkenbaar, maar volgens hoogleraar Koreastudies Remco Breuker en promovendus Flora Smit is het geen toeval dat de serie juist in Zuid-Korea is gemaakt.

‘Het spel in de serie is natuurlijk fantasie, maar wat je wel vaak ziet is dat mensen achterna worden gezeten door schuldeisers,’ vertelt Breuker. ‘Het is heel normaal om met je creditcard te betalen, waardoor je vele malen rood kan staan.’

Een ander probleem is de hoge prestatiedruk, voornamelijk onder jongeren. ‘Rijke ouders kunnen duurdere privéscholen betalen, waarmee je gemakkelijker [bij een van de drie topuniversiteiten] terechtkomt. De middenklasse en alles daaronder kan dat niet,’ legt Smit uit. ‘De competitie is enorm. Ouders zien hun kind als investering, zodat zij later voor hen kunnen zorgen. Dus gaan ze schulden aan om betere scholing voor hun kinderen te betalen.’

Meer weten?

Lees het artikel op de website van NOS.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.