Universiteit Leiden

nl en

Geef Ineke van der Ham voorrang bij de Klokhuis Wetenschapsprijs

Hoe komt het nou dat links en rechts zo verwarrend zijn? De Leidse neuropsycholoog Ineke van der Ham heeft dat onderzocht en dingt mee naar de Klokhuis Wetenschapsprijs. 'Veel oefenen,' raadt ze kinderen aan, 'zodat je het weet zonder na te denken.'

'Juist voor kinderen die beginnen met zelfstandig deelnemen aan het verkeer is het belangrijk om snel te bedenken wat links en rechts is', vertelt Ineke van der Ham. 'Bij 'eerst naar links kijken met oversteken' en ook bij ‘rechts heeft voorrang’. We zien aanwijzingen dat al in de kinderleeftijd automatiseren van belang kan zijn om je echt goed eigen te maken wat links is en wat rechts. Dan hoef je later misschien minder te twijfelen, bijvoorbeeld tijdens je autorijles. Vergelijk het met op jonge leeftijd tafels leren opzeggen zonder erover na te hoeven denken.' 

Voorrang voor Ineke van der Ham

Alle kinderen mogen stemmen voor de Klokhuis Wetenschapsprijs 2021.

Hoe houd je links en rechts uit elkaar?

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Waarom hebben mensen zoveel moeite met links en rechts?

Twijfelen op de fiets of perikelen tijdens rijles, we kennen het allemaal. Het wekte de nieuwsgierigheid van Van der Ham. Eerder liet ze mensen al een game spelen, waardoor ze nu van alles weet over hoe mensen de weg vinden. 'In dit onderzoek hebben we uitgezocht hoe kinderen en volwassenen links en rechts uit elkaar proberen te houden. We zien daarbij dat het vooral kinderen helpt om de begrippen links en rechts te automatiseren. Ook vonden we dat je je lichaam raadpleegt bij deze beslissingen, zoals volwassenen die een L maken met duim en wijsvinger van de linkerhand. Daarom is het soms moeilijk om voor iemand anders te bedenken wat links en rechts is, terwijl je het voor jezelf wel weet.'

Hoe houd je links en rechts uit elkaar?

'Dit is echt iets voor jou!' tipte een collega. Met zelf 2 kinderen in de klokhuisleeftijd leek het Van der Ham al leuk om samen naar het evenement te gaan. Ze heeft meteen even gekeken of haar onderzoek naar links en rechts uit elkaar houden aan de voorwaarden voldeed. Dat bleek inderdaad zo te zijn. 'Toevallig had de redactie me een tijdje terug gebeld voor een kort item in het kinderprogramma Klokhuis over deze studie. Dus hoopte ik dat ze het nog steeds interessant vonden en heb ik de sprong gewaagd.' Vind jij het onderzoek van Ineke van der Ham ook interessant en belangrijk? Geef Ineke dan voorrang bij deze bijzondere wetenschappelijke prijs en stem op 'Hoe houd je links en rechts uit elkaar?'

Klokhuis Wetenschapsprijs

Dit onderzoek is genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. Kinderen kunnen stemmen op het onderzoek dat ze het leukst vinden. Over het winnende onderzoek wordt een Klokhuis-uitzending gemaakt.

Stemmen vóór 9 november 2021 om 12.00 uur

De Klokhuis Wetenschapsprijs is bedoeld om een breed en jong publiek bekend te maken met wetenschappelijk onderzoek in Nederland. De prijs bekroont interessant en relevant wetenschappelijk onderzoek voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Uitreiking 10 november.
Stem op jouw favoriete onderzoek

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.