Universiteit Leiden

nl en

Weer minister opgestapt: 'Het morele democratische kompas is zoek'

Minister Van Nieuwenhuizen (VVD) is met onmiddellijke ingang uit het kabinet gestapt omdat zij voor een nieuwe baan buiten de Haagse politiek heeft gekozen. Ze wordt voorzitter van Energie-Nederland, de lobby-organisatie voor de energiesector.

Wim Voermans

De overstap van Van Nieuwenhuizen toont volgens hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Wim Voermans aan dat het kabinet democratische normen consequent aan de laars lapt. 'Dit deugt echt niet. Van Nieuwenhuizen gaat straks lobbyen voor een sector waar ze als bewindspersoon ook mee te maken heeft gehad', zegt Voermans in NRC.

Dit is in strijd met de letter en geest van het lobbyverbod voor bewindspersonen dat in 2017 werd ingevoerd: tot twee jaar na hun vertrek mogen bewindslieden niet lobbyen over zaken waar ze als bewindspersoon ook over gingen. Maar op 1 januari 2020 is die circulaire zonder enige ruchtbaarheid ingetrokken. Desondanks, schreef minister Kajsa Ollongren in juli aan de Kamer, is het lobbyverbod nog steeds van kracht. 

De vraag is niet alleen of Van Nieuwenhuizens stap net wel of net niet mag, zegt Voermans. 'Het morele democratische kompas is zoek. En dat is een patroon. Het probleem van de huidige bestuurscultuur is dat Nederland gerund wordt als een bedrijf, waar het kabinet als boardroom functioneert en waar mensen in- en uitvliegen.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.